zelf gereedschap maken

Vroeger was het heel gewoon dat timmerlui hun eigen gereedschap maakten. Voortbouwend op deze traditie introduceren we een nieuwe cursus: Zelf gereedschap maken. Om inzicht te krijgen in hoe een schaaf werkt, beginnen we met het opknappen van een houten voorloper van 50 cm. We kijken alle onderdelen van de schaaf na en maken de schaaf weer tip top in orde. We slijpen de beitel, vlakken de zool en stellen de beitel goed af (zie artikel op weblog.) Als dat allemaal gebeurd is, ben je de nieuwe eigenaar van een kwaliteitsschaaf.
Vervolgens gaan we aan de slag met het maken van een schraapstaalhouder. Het schraapstaal wordt gebruikt bij de laatste afwerking van een werkstuk, om lijm-en lakresten te verwijderen en gebogen vormen strak af te werken. De houder wordt gemaakt van twee houtsoorten, wengé en fiddleback-ahorn (gewaterd esdoorn). Onder je handen ontstaat een zeer elegant stuk gereedschap. Verder leer je hoe je een braam aan de schraapstaal zet zodat hij een fijne krul schaaft.
Het derde stuk gereedschap dat we gaan maken, is een verschuifbaar kruishout. Voor dit handige aftekengereedschap gebruiken we de houtsoorten wengé en esdoorn. Met een kruishout kun je, in plaats van met een potlood, met een kraspen scherpe lijnen aftekenen.
Tot slot van deze cursus, als de tijd het toelaat, gaan we een eenvoudige blokschaaf maken.

Deze cursus wordt niet meer gegeven.
Terug naar het overzicht: cursusaanbod